Strážci čistého moře - 4ocean

18.04.2023

4ocean je nezisková společnost zabývající se čištěním oceánů. Byla založena v roce 2017 s cílem vyčistit oceány a pobřeží po celém světě. Na svém kontě má již 28 159 971 liber odpadu vytaženého ze světových oceánů, řek a pobřeží. Celá organizace je odhodlána vyčistit oceány od odpadku a zastavit tím světovou krizi znečištění vod.

https://images.app.goo.gl/jeojLi4sEGKwyqti9

Založili ji dva surfaři, Alex Schulze a Andrew Cooper, kteří byli inspirováni k zahájení tohoto podnikání poté, co podnikli surfařský výlet na Bali v Indonésii v roce 2015. Zatímco vyrostli na Floridě, na Bali skutečně začali chápat závažnost oceánské plastové krize a její dopad nejen na mořský život, ale i na pobřežní komunity, které se stejně jako oni spoléhaly na zdraví oceánu, aby mohly existovat. Jejich iniciativa se postupně rozrůstala a dnes již 4ocean odstranil velké množství plastového odpadu na různých místech naší planety. Spolupracují také se společnostmi na snižování používání plastů a zavádějí programy recyklace v komunitách. Kromě úsilí o čištění, 4ocean také vzdělává lidi o problému znečištění plastem a jak mu předcházet.


4ocean pořádá komunitní akce a úklidy pláží a vytvořil osnovy pro školy a univerzity, které učí studenty o ochraně oceánů. Celkově je 4ocean inovativní organizace, která smysluplným způsobem přispívá k řešení znečištění plastem a inspiruje jednotlivce a komunity, abypodnikli kroky ke zdravější a udržitelnější budoucnosti naší planety.


Organizace také používá speciální stroje na čištění pláží, například stroj BeBot, který automaticky jezdí po pláži a pomocí sítí odstraňuje nečistoty hluboko v písku. Je 100% elektrický, takže 4ocean přispívá k čisté přírodě i tímto způsobem, jak společnost prezentuje. Jeho výkonnost také není špatná. Za hodinu je schopen vyčistit 3000 metrů čtverečních, ale samozřejmě záleží také na terénu. BeBot není jediný pomocník. Dále má 4ocean dost lodí a další stroje specializující se na čištění moří, například různé sítě apod. Společnost se stále rozrůstá a potřebuje určité financování. Lidé, jež mají přístup k internetu, mohou 4ocean přispět pomocí kupování náramků. Peníze z náramků se dále používají na další projekty, financování technologií a strojů. Dále se ze získaných peněz platí zaměstnanci, kterých je v této chvíli 51 až 200.


Autoři článku: Aleksandr Buinov a Alexander Fabian, 2A

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky