Státní dluh USA

22.11.2022


Státní dluh (public debt) je souhrn dluhu státu, který vzniká mimo jiné např. pro pokrytí deficitu rozpočtu, jinak řečeno částka, na kterou je stát zadlužen vůči všem věřitelům. K atributům tohoto dluhu taktéž patří jeho splácení.


https://images.app.goo.gl/UN4hNViiJxPiuonY7

Nelze jednoznačně vyznačit několik příčin, proč se všechny státy začínají zadlužovat. Nicméně existuje několik málo situací/procesů, při kterých můžeme stopovat drastické zvýšení státního dluhu:

a. během válek a vojenských operací,

b. během krizí a recesí pro pozdější rozdávání pro restart zpomalující se ekonomiky,

c. v časech, kdy vláda potřebuje peníze, ale nemají možnost je v okamžiku sehnat,

d. na velké státní projekty,

e. stát musí brát půjčky, aby mohl splácet svoje staré dluhy,

f. jiné.


United States of America

Historie

USA nesly dluh od svého vzniku. Dluhy vzniklé během americké války za nezávislost činily více než 75 milionů dolarů. Během následujících 45 let dluh dále rostl až do roku 1835, kdy byl značně snížen kvůli prodeji federálně vlastněných pozemků a škrtům ve federálním rozpočtu. Dluh dále rostl až do 20. století. Porovnání dluhu země s jejím hrubým domácím produktem (HDP) odhaluje schopnost země splácet svůj dluh. Tento poměr je proto tedy považován za výstižnější. Poměr dluhu USA k HDP překonal v roce 2013 100 %, když dluh k HDP byl přibližně 16,7 bilionů amerických dolarů.

Přítomnost

Ku dni 6. 10. 2022 je státní dluh USA 31,1 bilionů dolarů, což je 777,6 bilionů korun českých. Je to největší státní dluh na světě, který činí 125,5 % HDP Spojených států. Z pohledu procent není na tom Amerika tak špatně jako Japonsko se svými 288,9 %, které má velké problémy se stárnoucí populací. Pokud bychom srovnávali USA s Českou republikou, tak je na tom Česká země viditelně lépe, má státní dluh 2,7 bilionu Kč, což odpovídá 42,3 % HDP.

Budoucnost

Lze předpokládat, že dluh USA a jeho podíl k HDP se bude nadále zhoršovat. S tímto scénářem počítají i američtí finanční odborníci. Dokonce některé zdroje tvrdí, že je nulová šance, že Spojené státy dluh splatí. Na druhou stranu se postupem času toto tvrzení může ukázat jako naprostá pravda a USA se může dostat s kombinací znehodnocování amerického dolaru do potíží.

Autoři článku: Aleksandr Buinov a Alexander Fabian, 2A

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky