Móda a ekologie - konzumerismus, mikrotrendy

01.05.2023

Všichni jsme už asi slyšeli o fast fashion a o jejím vlivu na životní prostředí. To, že módní průmysl je jedním z průmyslů s nejhorším vlivem na naši planetu není neznámým faktem. Zároveň každým rokem končí více a více tun oblečení na skládkách. Proč se ale tomuto odvětví daří v posledních letech tak dobře?

Jedním z klíčových hráčů v tomto fenoménu budou pravděpodobně mikrotrendy. Mikrotrend je termín používaný pro trend, který přijde a odejde mnohem rychleji, než typické trendy. Dříve jsme byli zvyklí na 20ti letý trendový cyklus a každý trend byl populární klidně i několik let. V dnešní době je velmi časté, že něco vidíme všude, a po pár týdnech nebo měsících tento styl úplně zmizí. Jak je ale možné, že mikrotrendy můžou vůbec fungovat?

Působí zde samozřejmě několik faktorů. První z nich asi nikoho nepřekvapí - sociální sítě. Když trend přestane být populární, je to většinou kvůli tomu, že ho jednoduše vidíme až moc. Dříve jsme je vídali hlavně ve filmech nebo v novinách/časopisech. Teď ale můžeme každý den otevřít Instagram nebo TikTok a hned zde vidíme několik influencerů či obyčejných lidí, kteří se účastní nějakého trendu. Nepomáhá tomu ani to, že nám algoritmy stále doporučují to, co si myslí, že chceme vidět, a proto se jednoduše ocitáme v jakési módní sociální bublině. Kvůli tomu nás kolektivně daný trend rychle omrzí a my máme potřebu se kolektivně přesunout k další novince.

Dalším faktorem je samozřejmě tempo, kterým společnosti zvládnou produkovat nové oblečení. U fast fashion firem mizí spoustu kroků produkce, které jsou jinak standardem. Zrychlená produkce je tedy důvodem, proč můžeme jeden den vidět kus oblečení na celebritě, a za pár dní najdeme velmi podobné oblečení na fast fashion stránce, samozřejmě ale s nižší cenou a horší kvalitou.

Mikrotrendy jsou tedy očividně velmi špatné pro planetu. Po tom, co nás po pár týdnech omrzí, často oblečení přestaneme nosit a vyhodíme. Navíc to ale podporuje mindset konzumerismu. Může nám připadat, že je nutné mít každý den nový outfit, nebo že si každý týden máme koupit či objednat nové oblečení. Naše vlastní oblečení nás rychle omrzí a budeme mít potřebu ho rychle nahradit. Jak ale odolat nákupu oblečení a jak dbát na to, že tomuto průmyslu budeme přispívat méně?

Lehko se to řekne, ale musíme se pokusit trendy trochu ignorovat a kupovat si to, co reálně chceme. Až se vám bude příště líbit nějaký kus oblečení, zkuste počkat pár týdnů, a sami uvidíte, jestli o něj budete mít stejný zájem nebo ne. Taky se můžeme zamyslet nad tím, s kolika jinými věcmi, které už máme si ho můžeme vzít, a kolikrát si ho oblečeme. Je dobré zainvestovat do dražšího a kvalitnějšího oblečení od značek, které nepodporují fast fashion. Samozřejmě ale všichni tuto možnost nemají.


Autor článku: Adéla Šťastná, 3C

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky