Kritický pohled na Elona Muska

22.11.2022

Elon Musk je jakožto nejbohatší člověk na světě samozřejmě i velmi známý, mohl by být nazván i celebritou. Žádný slavný člověk se ale neobejde bez kritiky, a Elon Musk samozřejmě není výjimkou. Navíc je kvůli jeho aktivitě na sociálních sítích velmi kontroverzní, což neubírá na počtu jeho odpůrců.

Kritika začíná u obviňování Elona Muska ze lží. Tato kritika spočívá především v tom, že lidé poukazují na bohatství jeho rodiny. I přes to, že Elonovo dětství nebylo šťastné, měla jeho rodina vždy hodně peněz. Elon sám říkal, jak na začátku jeho podnikání měl málo peněz a musel splácet dluhy z univerzity, kritici ale říkají, že začátek jeho kariéry byl financován jeho otcem. Tato lež by byla především špatná hlavně kvůli příběhu, který Elon vypráví. Snaží se vypadat, jako že začínal jako každý "normální" člověk. To je hlavně z důvodu, aby si lidé mysleli, že je podobný jako oni, a ne miliardář, který má úplně jiné podmínky než obyčejný člověk. Chování, které se snaží navodit tento pohled společnosti, proplétá celou Elonovu kariéru.

Skandály, za které kritizuje Elona především levicově zaměřená strana internetu, jsou skandály týkající se pracovních podmínek v jeho továrnách. Tesla byla žalována černošskými pracovníky za diskriminaci, ale to ani zdaleka není vše, co se v Tesle přihodilo. V továrnách Tesly prý dochází k častému porušování zákonů o pracovních podmínkách, za které ale žádný postih nedostali. V těchto továrnách také dochází k porušování nařízení OSHA (Occupational Safety and Health Administration) a to několikanásobně více než další velké automobilky.

Další obvinění týkající se práv pracovníků se týkají odborů. Elon Musk vyhazoval pracovníky, kteří projevili jen nejmenší zájem o odbory (unions). Zákony USA dávají právo pracovníkům na založení nebo připojení se k odborům, a zákon tedy pracovníky v tomto ohledu chrání. Proto bylo vyhazování z těchto důvodů ilegální, avšak všechny právní postihy za tento čin byly malé.

Podobně závažnou kritiku Elon Musk dostal za lobování. Financoval kampaně republikánských kandidátů, a to ne z financí Tesly nebo SpaceX, ale z Elonových osobních financí. Toto bylo označeno za "soft corruption", jelikož termín "korupce" nelze na tuto situaci přímo aplikovat. S rostoucí nenávistí mezi mladými vůči Republikánské straně Spojených států amerických se tato nenávist navíc mohla spojit i s Elonem Muskem.

Jeho společnost Starlink si také vysloužila svoji kritiku. Starlink poskytuje internetové připojení pomocí satelitů. Tyto satelity mají ale lesklý povrch, a díky tomu kazí valnou většinu astronomických fotek pořízených ze Země. Přes tyto fotky jsou při přítomnosti satelitů lesklé čáry, které jsou v těchto fotkách nechtěným elementem. Této kritice se Elon ale částečně vyhnul a slíbil, že satelity budou natřeny barvou proti odleskům, aby se astronomické fotografování mohlo vrátit do normálu. Než se ale toto stane, musí si vědci s tímto problémem nějak poradit sami.

Společnost, která se kritice také nevyhnula, je Neuralink. Cílem Neuralinku je vytvořit čipy, které půjdou implantovat do mozku. Tyto čipy by nás poté měly připojit k technickým zařízením. Kritika kvůli skepticismu je u této společnosti asi jasná. Další bod, který lidé při debatách o Neuralink ale zmiňují, jsou práva zvířat. Neuralink testuje jejich čipy tím, že je implantují do mozku opic.

Společnost říká, že se zvířaty nakládají, jak nejlépe mohou, několik opic už ale zemřelo a nelze vyvrátit možnost, že opice velmi trpěly. Celá situace je velmi komplikovaná a zahrnuje i University of California, jejíž výzkumné centrum se pro tyto pokusy používá. Navíc byly jak proti Neuralink, tak proti University of California podané žaloby týkající se krutosti vůči zvířatům.

Velká část kritiky, kterou Elon Musk dostává, je mířená na jeho chování na sociálních sítích, a to především na Twitteru, který si před několika dny koupil. Jeho příspěvky jsou kontroverzní a často zahrnují dezinformace, které jdou například proti vědě (tweety o COVID-19). Navíc na tuto platformu přidává spoustu memes a sarkastických příspěvků. Ale co je s tím špatně? Odpůrci Muska říkají, že některé memes krade z jiných platforem (např. Reddit) a neříká odkud pochází. Tím se vymaže zásluha původního autora a meme si Elon "přivlastní". Toto samozřejmě dělá spousta lidí, otázkou však zůstává, jestli to není horší v případě člověka, co má tolik sledujících, jako Elon.

Toto ale není jediný bod o Muskově Twitteru, o kterém odpůrci mluví. Kvůli používání memes a jeho sarkastickým příspěvkům čelí podobné kritice, která byla již jednou v této práci zmíněna. Kritici říkají, že se tímto chováním snaží zalíbit fanouškům (většinou klukům v pubertě) a snaží se vypadat, jako že je podobný jako oni. Neznáme asi miliardáře, který by byl u části populace tak oblíbený, jako právě Elon. Je to asi jen forma PR, můžeme se ale ptát jak daleko to až zajde. Je totiž také kritzován za neustálé používání čísel 69 a 420 (např. v cenách aut nebo akcií), které je očividně cílené na mladší část populace. Lidé v diskuzích o Muskově chování také zmiňují, že jakožto člověk, kterému je 50, je na tohle už moc starý a očividně to dělá pouze pro pozornost.


Autor článku: Adéla Šťastná, 3C

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky